Вече е факт продажба на апартамент в криптовалута без конвертиране в ЕUR

Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за три биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването, съобщи „Пи Ей мидиа“ (PA Media), цитирана от БТА.

„Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута, без конвертиране в евро, отбелязва брокерската агенция „Идеалиста“ (Idealista). „

Продажбата на имота в района на Брега е станала възможна благодарение на нов регламент на Колегията на португалските нотариуси, приет преди един месец, позволяващ този вид плащания.

По силата на новия регламент двете страни подписват обичаен акт за покупко-продажба, като купувачът разменя криптовалути срещу право на собственост. Преди новите правила при купуване на жилище се налагаше криптовалутите да се конвертират в евро, за да се осъществи сделката.

Вижте защо трябва да се инвестира в качествено строителство: Отговора е ТУК

Новият тип плащане е придружен от нови процедури за борба с прането на пари. Ако трансакцията в криптовалути надхвърля 200 000 евро, операцията трябва да бъде обявена пред властите и трябва да се направи сравнение на стойността на криптовалутите в деня на договора.

_kripto_
Free public domain CC0 photo.

 

Източник: https://www.bta.bg/